Bericht van de KNRM


Beste surfers,

Morgen mogen jullie het water in! We wensen jullie heel veel plezier en succes. Maak er een mooi event van!

De omstandigheden zijn uitdagend, vandaar dat wij als Reddingmaatschappij als altijd alert zijn tijdens dit event. Ons advies aan jullie: hou het veilig. Maar mocht het nodig zijn, dan zijn wij er voor jullie. En dan hebben we het in het bijzonder over reddingbootschipper Hugo Pronk van KNRM Scheveningen die samen met zijn bemanning jaarlijks 150 keer in actie komt. Hoofdzakelijk voor surfers.

 “Een surfer die zijn plank heeft verloren, steekt alleen nog met zijn hoofd boven water uit. Daarnaast is het surfpak vaak overwegend zwart. De combinatie van die twee dingen maakt een surfer zeer slecht zichtbaar voor hulpdiensten”. Vandaar het advies om een felgekleurd, deels fluoriserend hesje te dragen, aldus de redder pur sang. “Dat is goed voor ons, maar uiteindelijk is dat natuurlijk vooral in het belang van de surfer zelf. Jíj moet gevonden worden, niet ik…”

Zorg dat je gevonden wordt

Daarnaast houdt Pronk een pleidooi voor de Be Traceable-sticker. Een sticker die kosteloos bij de KNRM kan worden aangevraagd. Als je materiaal van een dergelijke sticker is voorzien, kunnen hulpdiensten bij een gevonden plank snel contact zoeken met de eigenaar.

“Resulteert in meerdere voordelen”, zo stelt de schipper die daarbij de surfer persoonlijk aanspreekt:  “Als minst belangrijke vergroot het de kans dat jij je materiaal terug krijgt. Dat is één. Maar veel belangrijker is dat een grote zoekactie kan worden voorkomen in geval jij inmiddels op strand staat en wij na een telefoontje bevestigd krijgen dat jij in veiligheid bent. En zolang we die bevestiging níet hebben, weten wij naar wie we op zoek zijn”. Mede omdat zowel het hesje als de sticker ijzingwekkend eenvoudige én kosteloze investeringen zijn, kan Pronk niet genoeg benadrukken hoe slim het is deze hulpmiddelen te gaan gebruiken. “Het is in je eigen belang!”

De Be Traceable- sticker is aan te vragen via www.knrm.nl/veiligheid

[En dan afsluiten met een]

 DONEER button, die linkt naar https://actie.knrm.nl/doneren-2